עזרה ראשונה לאוטובוס היא רכיב הכרחי בכל כלי רכב המספק שירותי הסעות – בין אם מדובר באוטובוסים גדולים המשמשים לחברות תיירות ובין אם באוטובוסים קטנים יותר כגון מיניבוסים ורכבי הסעות תלמידים. בעידן בו הסטנדרט התעבורתי עולה והרשויות מגבירות את הפיקוח על בטיחות, חייבים להבטיח שכאשר מתרחש אירוע בריאותי או תאונתי במהלך נסיעה – נהג האוטובוס או הצוות המצומצם יוכלו להגיש סיוע ראשוני לנוסעים או לעוברי דרך עד להגעת גורמי רפואה מקצועיים.
מדוע עזרה ראשונה לאוטובוס היא מרכיב בסיסי בבטיחות הסעות?
אחריות על מספר רב של נוסעים – אוטובוס ממוצע מסיע עשרות אנשים בו-זמנית, ביניהם ילדים, מבוגרים ואף קשישים. במצב חירום, כאשר אדם אחד נפגע, האחריות מוטלת על הנהג/הצוות להושיט עזרה ראשונה. בלי ציוד מתאים, גם פעולות פשוטות עלולות להפוך למורכבות ומסוכנות יותר.
דרישות רגולטוריות וסטנדרטים – חברות הסעות נתונות לפיקוח של משרד התחבורה ושל רשויות אחרות. ברבות מהמדינות, החוק מחייב להחזיק ציוד עזרה ראשונה בדרג מסוים בכל אוטובוס פעיל. מעבר לכך, מכרזים ציבוריים עשויים לדרוש רמת ציוד גדולה יותר למכרזים על הסעת תלמידים או הסעת מטיילים.
מה כוללת ערכת עזרה ראשונה לאוטובוס?
תחבושות – תחבושות אלסטיות, פד גזה וכמות מספקת של פלסטרים. זה חיוני לכיסוי חתכים, לטיפול בדימומים
ולעזרה בהגנה על פצעים פתוחים עד להגעה של רופא.
משחות ותרסיסים לשיכוך ופציעות קלות – ערכות רבות כוללות חומר חיטוי (אלכוהול רפואי, מי חמצן או תרסיס חיטוי) ומשחה אנטיביוטית לטיפול ראשוני בשריטות או בשפשופים. לפעמים מוסיפים גם ג'ל לכוויות (אם כי באוטובוס מדובר במקרי כוויות נדירים יחסית).
אמצעי לעצירת דימום מאסיבי – ערכה מקיפה יותר תכלול תחבושות המיועדות לשלוט על דימומים חזקים יותר, כמו תחבושת לחץ. יעיל במיוחד לתאונות דרכים כשיש פציעה חמורה.
כפפות לטקס חד-פעמיות – חשוב ביותר למניעת זיהומים והגנה על המטפל מפני מגע ישיר עם דם או נוזלי גוף.
האם מומלץ לשלב פריטי חירום נוספים באוטובוס?
מעבר לערכת עזרה ראשונה לאוטובוס, מומלץ לשלב ציוד נוסף: מטף כיבוי אש (לכיבוי התחלתי של שריפה זעירה), פנס ומשולש לקראת עצירה בדרך במקרה של תקלה או תאונה. גם שמיכה תרמית יכולה להיות לעזר רב במצב של פגיעת קור או לטיפול בהלם. כל אותם פריטים מרחיבים את יכולת הטיפול הראשוני.
חשיבות הערכה במיוחד בהסעות תלמידים
בעולם הסעות התלמידים, הסיכוי למקרי חירום מסוג חתכים, פציעות קלות (בעקבות עלייה או ירידה מהאוטובוס) עולה, וכמובן אירועים נוספים טיפוסיים לילדים (כגון חנק ממזון, אלרגיה וכדומה). מומלץ שלכל אוטובוס הסעות תלמידים תהיה ערכה מחמירה יותר. כל תוספת כזו מחזקת את תחושת הבטחון והאחריות שההורים מפקידים בידי חברת ההסעות.
סיכום
עזרה ראשונה לאוטובוס היא אומנם חובה רגולטורית בארצות רבות, אבל חשיבותה חורגת מעבר לציות לחוק. מדובר בבסיס שמגן על בריאות נוסעים, עובדים ועל שם החברה. ערכת עזרה ראשונה תקינה, בשילוב הדרכת נהגים מיומנים, מקנה תחושת ביטחון הדדית ומכינה את הקרקע לכל תרחיש חריג במהלך הנסיעה.